Att arbeta med DNA Painter

DNA Painter /Eva von Brömsen

DNA Painter introducerades 2018 av Jonny Perl och blev snabbt DNA-släktforskares favoritverktyg på grund av sin tilltalande och intuitiva layout och funktionalitet.

Det finns ett antal olika verktyg på hans websida, www.dnapainter.com, och det tillkommer hela tiden nya funktioner.

Målet med att måla dina DNA-segment är att identifiera vilka av dina anor som var källan till ditt DNA. Det är också ett sätt att hålla koll på vilka av dina DNA-träffar du redan klurat ut och man kan måla in segment på DNA-träffar från olika DNA-testbolag, vilket är en stor styrka hos verktyget.

En hel del av funktionerna är gratis, men vill man utnyttja lite mer finesser och kraft så bör man teckna ett abonnemang. Det kostar i dagsläget $ 30 för ett halvår och $ 55 för ett år. Det är väl investerade pengar! För ett abonnemang kan man skapa upp till 50 profiler, annars så går det bara att skapa en profil. Man kan också göra något som kallas bulkimport om man har abonnemang, då alla ens DNA-träffars DNA-segment målas in på en och samma gång. Man kan sedan importera när det kommer nya DNA-träffar och då kommer DNA Painter att känna av om DNA-träffen finns sedan tidigare. Har man själv ändrat namnet eller om DNA-träffen har ändrat sitt namn så blir det dock dubbletter. DNA Painter har också en funktion med släktträd som kan presenteras i både liggande släktträdsvy, solfjäderform eller i textform. Har man abonnemang kan man importera in hela sitt träd (raka anor) annars går det bara med cirka 7 generationer. På detta genealogiska träd kan du markera vilka anor som du med hjälp av DNA-träffar anser bekräftade och du har då ett genetiskt träd.

Att upptäcka och notera vilka DNA-segment som man ärvt från olika anor är ett fortlöpande och beroendeframkallande pussel. Så fort du vet vem som var källan till ditt ärvda DNA-segment, så kommer du att ha en större möjlighet att identifiera nya DNA-träffar som delar samma segment.

Släktträd i i solfjädersform

 

 

 

 

Släktträd i liggande släktträdsvy 

 

 

 


Släktträd med markerade anor som man anser vara bekräftade via DNA

Man laddar inte upp någon rådata, utan det enda du behöver är data om DNA-segmenten du delar med din DNA-träff. Du behöver givetvis ha gjort ett autosomalt DNA-test hos något av följande bolag:  FamilyTreeDNA, MyHeritage, 23andMe,  Ancestry och Living DNA.  Tyvärr så erbjuder inte Ancestry och Living DNA  data om DNA-segmenten som du behöver för att måla DNA-segment i DNA Painter.  Vad du behöver göra om du är testad hos dessa bolag är att överföra din rådata till något av de bolag som erbjuder detta och tar emot överföringar (i dagsläget  FamilyTreeDNA,  Gedmatch och MyHeritage).

Första steget är att  skapa en profil och måla  de segment man har med en DNA-träff. För att skapa en ny profil väljer man först Chromosome Maps och klickar sedan på Create a new profile i mitten längst nere på sidan. Du får ange namn och kön på den du skapar profilen för. Du kommer sedan se att  kromosom 1-23 (22 autosomer och X-kromosomen) skapats med två partier på varje, en blå och en rosa. De två fälten representerar testpersonens kromosomer, en  för pappans sida och en för mammans sida. På kromosom 23 (X-kromosomen) visas bara en fält om du är man, eftersom män bara har en X-kromosom.

Nu är det dags att finna en DNA-träff att måla! Titta igenom din träfflista och välj till att börja med de träffar som du vet hur du är släkt med. Man bör ha minst en känd DNA-träff som man vet hur man är släkt med, annars bör man be någon kusin eller syssling att testa sig om man har möjlighet. Föräldrar är givetvis bra att ha DNA-testat, men fungerar inte att måla in om det är din egen profil. De kommer att fylla ut alla dina kromosomer och du kommer inte ha någon hjälp av det när du skall försöka räkna ut hur dina andra DNA-träffar är släkt med dig. Att måla helsyskon är inte heller det någon bra idé, då man inte vet på vilka sida (mammans eller pappans) man har sina gemensamma DNA-segment med sitt helsyskon. Halvsyskon däremot är perfekt!

För att måla segmenten du har med DNA-träffen klicka på Paint a match uppe till höger i din profil. Kopiera DNA-segmenten ock klistra in i den tomma rutan i profilen. Hur man kopierar och klistrar in beskriver vi på vår hemsida, www.genealogigbg.se under Forskning->DNA->DNA Painter då det är lite olika tillvägagängssätt för olika bolag. Som standard så kommer inte segment under 7 cM att importeras och målas och det är inte något man bör ändra på. Antingen så trycker du på Save match now eller så har du möjlighet att trycka på Preview these segments, vilket innebär att du provmålar först och bestämmer senare om du vill spara eller inte.

När du tryckt Save match now så kommer du till en ny sida. Där kommer du behöva skriva in information och välja mellan olika alternativ:

  1. Valet om du vet eller inte vet hur du är släkt med DNA-träffen
  2. DNA-träffens namn, eller kitnr eller annat om du föredrar det
  3. Eventuell info du vill skriva in om segmenten eller DNA-träffen, kanske vilket bolag du har DNA-träffen på
  4. Er gemensamma ana eller anpar eller Okänd t ex. En ny grupp skapas för varje nytt val du gör här. Här är bra att bestämma sig direkt hur man vill göra – antingen ange den person man helt säkert fått DNA genom (ana) eller ange personens föräldrar (anpar). Det finns inget sätt som är bättre, det är ett eget val. Själv har jag valt enpersonsalternativet.
  5. Om träffen är på din mammas sida eller din pappas sida. Vet du inte så väljer du Not sure (or both!)
  6. Du kan ändra på den förvalda färgen om du vill
  7. Längst ner kan du skriva in valfri information om din ana eller ditt anpar eller annat som du vill komma ihåg

Sedan är det dags att spara genom att trycka på Save match. Du kommer nu att se de sparade DNA-segmenten fördelade ut på kromosomerna i den färg du valt.

Två olika personer kan matcha dig  på samma ställe på kromosomen, men den ena träffen kan matcha dig på din mammas sida och den andra på din pappas sida. För att avgöra på vilket sätt det förhåller sig, så måste du jämföra dina DNA-träffar mot varandra. Det här är mycket viktigt att tänka på för att inte göra felaktiga slutsatser! Det finns också andra utmaningar att tänka på när man jobbar inne i DNA Painter – t ex att man kommer från en bygd där många är släkt med varandra på många olika sätt. Det gör det svårt att veta helt säkert att det DNA-segment man målat helt klart kommer från en speciell person, då det kan finnas många olika kandidater. Då behövs triangulation, där man jämför tre personer som inte är nära släkt. De tre måste dela överlappande DNA-segment med varandra med minst 7 cM med varandra på samma kromosom.Andra funktioner på DNA Painters hemsida är:

Shared cM Tool – Ett interaktivt verktyg för att visa möjliga och troliga släktskap baserat på summan av antal delade DNA-segment (cM)

Cluster Auto Painter – måla resultatet som man fått genom klusterverktyg hos andra bolag, t ex MyHeritage, Genetic Affairs, Gedmatch, DNAGedcom

What are the odds (WATO) – Ett verktyg som använder summan av delade DNA-segment från ett antal av dina DNA-träffar för att testa hypoteser om var din okända DNA-träff passar in

Cluster Formatter – Ett verktyg för att göra CSV-filer av kluster och DNA-träffar från klusterverktyg hos MyHeritage och Genetic Affairs

Individual Match Filter – Ett verktyg som rensar bort småsegment under 7 cM hos FamilyTreeDNA för att värdet skall bli OK att använda i verktyg som Shared cM Tool och WATO

 

 

 

 

 

 

Olika verktyg hos DNA Painter

Det finns också andra småfinesser, som t ex att lägga till mtDNA och Y-DNA-info till släktträdet.

Utvecklaren har samlat ett antal artiklar och videor på sin hemsida: https://dnapainter.com/help/articles

Det finns även hel del ytterligare material hos ISOGG (International Society of Genetic Genealogy): https://isogg.org/wiki/DNA_Painter

Att jobba med FamilytreeDNA

Att jobba med One2Tree

Att jobba med Ancestry

Att jobba med DNAPainter

Att jobba med MyHeritage

Att jobba med 23andMe

Våra kommande DNA-evenemang

Kontakt

Address

Erik Dahlbergsgatan 36 B
411 26 Göteborg

Kontakt

Telefon 031-131226

Besök

M-F:  10:00 - 14:00
Även tidsbokning

GöteborgsRegionens släktforskare

11 + 15 =